Kilka najważniejszych ciekawostek ze świata bio ziemniaka
Jedno z irlandzkich powiedzeń głosi, że „tylko dwie rzeczy na świecie są zbyt poważne, by robić sobie z nich żarty – małżeństwo oraz ziemniaki”. Tym razem skupimy się jednak zupełnie poważnie na naszym temacie bio ziemniaka.
– rok 2008 został ogłoszony przez ONZ Rokiem Ziemniaka
– W Polsce mamy ponad 120 gatunków ziemniaków, ale w sprzedaży powszechnie występuje tylko kilka. W zależności od regionu ziemniaki mają również różne nazwy, niekiedy całkiem zabawne:
- barabola – dialekt południowokresowy (gwara lwowska)
- bulba – dialekt południowokresowy (gwara lwowska)
- kompera – język łemkowski
- kartofel (z niem. Kartoffel) – zwłaszcza etnolekt śląski, ale także w całym kraju
- pyra – gwara poznańska
- grula – gwara góralska, wschodnie Podhale
- bùlwa – język kaszubski
- perka – (dawniej) od Peru (to w tym kraju jest najwięcej gatunków ziemniaków)
- rzepa – Orawa, zachodnie Podhale
- swapka – Orawa
- ziymiok – Śląsk Cieszyński
– pomniki ziemniaka znajdują się między innymi w mieście Sencur, Idaho, Ananova, Prinzendorf, czy naszym polskim Poznaniu oraz Biesiekierzu
– największym producentem ziemniaków na świecie są Chiny (produkuje się tam ponad 80 mln ton rocznie, w Polsce – około 8 mln ton)
– człowiek zjada statystycznie 33 kilogramy ziemniaków rocznie
– w Peru utworzono największy na świecie bank genów ziemniaka. Znajduje się w nim ponad 10 tysięcy odmian tego warzywa
– duże ubytki witaminy C w ziemniakach mogą występować wskutek przechowywania ich zimą w nieodpowiednich warunkach. Straty te mogą wynieść nawet 75% pierwotnego zawartości tej witaminy
– w Europie XVII-XVIII wieku ziemniaki były traktowane jako rośliny ozdobne
– ziemniaki wykorzystuje się do produkcji spirytusu
– ziemniak przybył do Europy z kontynentu ametykańskiego, a konkretniej z Ameryki Południowej. Najstarsze uprawy tej rośliny miały miejsce w Peru już 7-10 tysięcy lat temu w Państwie Inków.