fbpx

Ziemniak BIO (świeży)

Dostpność:  ograniczona  (zapytaj o dostępność)

Producent: EKO-HANDEL Mirosław Kopeć

Certyfikat: PL-EKO-01 Rolnictwo Polska

Kraj pochodzenia: Polska

Opis

Ziemniaki to przede wszystkim węglowodany złożone (20g/100g), które sycą i dostarczają sporej dawki energii, utrzymującej się przez dłuższy czas. Aby w pełni wykorzystać potencjał energetyczny zamknięty w ziemniaku, najlepszym sposobem jest ugotowanie ziemniaka na parze lub w łupce oraz aby wspomóc metabolizm i ułatwić przyswajanie węglowodanów złożonych, dobrze jest je łączyć z tłuszczem lub białkiem. Dlatego ziemniaki z masłem lub skwarkami sycą nas dłużej. Ziemniaki są niskokaloryczne, a tuczą nas stosowane dodatki do ziemniaków oraz ich sposób obróbki. Kartofle ugotowane w mundurkach, dostarczają zaledwie 76 kcal w 100 g, podczas gdy ta sama ilość gramów makaronu to 150 kcal, a 100g chleba (4 kromki) zawiera 250 kcal. Tłuczone ziemniaki wzbogacone dodatkiem mleka i masła zawierają 96 kcal w 100 gramach. Natomiast frytki to już wyzwanie dla naszej figury, ponieważ dostarczają 274 kcal na 100 gramów. Najbardziej niebezpieczne są jednak chipsy, gdzie każde 100g zawiera aż 568 kcal.

Ziemniaki regulują prawidłowe trawienie, a szczególnie jelita i przewód pokarmowy. Ziemniaki zawierają spore ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie., a najwięcej zawierają go młode ziemniaki. Błonnik pokarmowy wiąże się chemicznie z kwasami żółciowymi, które są produktem ubocznym rozkładu cholesterolu i usuwa je z organizmu. Na skutek tego organizm wytwarza większe ilości kwasów żółciowych oraz pobiera cholesterol z krwiobiegu obniżając w ten sposób jego poziom we krwi. Błonnik również wiąże węglowodany zawierające glukozę, co spowalnia uwalnianie się cukru do krwiobiegu, dzięki czemu jego poziom w organizmie jest niższy.

Ziemniaki są bogate w liczne witaminy oraz mikroelementy. Przede wszystkim w witaminę C, której jest 45mg na 100g młodych ziemniaków i 13mg na 100g starych ziemniaków. Niestety witamina C jest nietrwała i ulega częściowemu rozpadowi podczas gotowania. Jest jej jednak na tyle dużo w ziemniakach, że pomimo obróbki cieplnej są dobrym źródłem tej witaminy. Zjedzenie przeciętnej porcji obiadowej ziemniaków (200g) zaspokaja więcej niż połowę dziennego zapotrzebowanie na witaminę C. Ziemniak zawiera także witaminy z grupy B (B1, B3, B6), które są niezbędne dla naszego metabolizmu. Ziemniaki obfitują również w mikroelementy: magnez, potas, żelazo.  Niedobory magnezu dotyczą wszystkich mieszkańców miast, dlatego warto włączyć do swojej diety ziemniaki. Potas zawarty w ziemniakach przydaje się także sportowcom oraz wielbicielom kawy. Zawarte w ziemniakach żelazo, w połączeniu z witaminą C wspiera produkcję krwi i jej krążenie w naszym krwioobiegu.

W celu otrzymania informacji o ofercie hurtowej skontakuj się z nami!

EKO-HANDEL Mirosław Kopeć
Grodzisko 42, 38-102 Grodzisko
NIP: 819-12-29-716

Informacje

Szybki Kontakt

TEL.: +48 509 843 067
E-MAIL:  ekohandelkopec@gmail.com
Czynne:  Poniedziałek – Piątek (9:00 – 17:00)