fbpx

Sok z kapusty kiszonej BIO (marchew) 330ml

Dostpność:  na magazynie

Producent: EKO-HANDEL Mirosław Kopeć

Certyfikat: PL-EKO-01 Rolnictwo Polska

Kraj pochodzenia: Polska

Kod produktu: 5907222885246

Opis

Skład: sok kiszony z kapusty białej (99%), sól, marchew

Sok z kiszonej kapusty charakteryzuje się specyficznym smakiem, natomiast niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Sok uzyskiwany jest po odsączeniu kapusty poddanej kiszeniu pod wpływem zasolenia i procesu fermentacji. Cukry, które są zawarte w kapuście pod wpływem działania trzech szczepów naturalnych bakterii ulegają przemianie do kwasu mlekowego, który w ostatecznym stadium fermentacji stanowi również składnik uzyskanego soku i nadaje mu właściwy kwaśny smak. Uzyskany sok posiada naturalny osad oraz mętną barwę, a 100g soku dostarcza do organizmy jedynie około 15 kcal.

Właściwości soku z kapusty kiszonej

Wprowadzenie do swojego jadłospisu soku z kapusty kiszonej niesie ze sobą sporo korzyści zdrowotnych. W soku znajdziemy bardzo dużą zawartość związków o działaniu antyoksydacyjnym (witamina C, E, karotenoidy, polifenolia) co powoduje, że sok z kapusty wykazuje spore działania przeciwnowotworowe. Znajdziemy tam również źródło siarki, która oddziaływuje korzystnie na wygląd naszych włosów, paznokci oraz skóry. Ponadto jest doskonałym źródłem probiotyków, czyli bakterii, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy, jak na przykład pierwsza linia obrony dla naszego organizmu. Utrzymanie równowagi flory bakteryjnej jelit warunkuje prawidłowym funkcjonowaniem organizmu człowieka. Gdy na przykład zostanie ona zaburzona u osób będących po antybiotykoterapii to sok z kiszonej kapusty może działać jako naturalne źródło bakterii ochronnych, które pozwolą przyspieszyć odbudowę naturalnej bakteryjnej bariery ochronnej jelit.

Regularne spożywanie soku z kapusty kiszonej skutecznie podnosi odporność organizmu oraz zmniejsza ryzyko infekcji, dlatego sok ten jest w szczególności zalecany w okresie końcówki roku w miesiącach jesienno-zimowych, kiedy dostęp do świeżych ekologicznych warzyw i owoców jest znacznie ograniczony. Badania pokazują, że napój ten wykazuje również właściwości grzybobójcze oraz może okazywać się pomocny w zwalczaniu Candidy albicans.

Sok z kiszonej kapusty zawiera bardzo dużo witamin i minerałów takich jak: antocyjan, beta-karoten, błonnik nierozpuszczalny, jod, wapń, żelazo, magnez, siarka oraz takie witaminy jak: K, E, C, B1, B2, B3, B6, B12. Jedną z większych ciekawostek jest fakt, iż w tym soku znajduje się rzadko spotykana witamina U (L-metylo-metionino-sulfonian), która działa antyzapalnie oraz przyspiesza gojenie się ran. Witamina U została uznana jako najleszy naturalny środek normalizujący soki żołądkowe oraz potrafi jednocześnie zwiększać lub zmniejszać ich ilość w zależności od zapotrzebowania organizmu.

Regularne spożywanie soku z kapusty kiszonej ma znaczący wpływ nie tylko na odbudowę naturalnej flory bakteryjnej, ale także:

  • ochronę wątroby,
  • poprawę trawienia,
  • prewencji raka żołądka i dwunastnicy,
  • prewencji wydzielania nadmiernych ilości soków żołądkowych,
  • prewencji i wspomagania leczenia chorób pasożytniczych (sok z kapusty działa skutecznie na robaki poprzez niskie pH, którego nie lubią pasożyty),
  • wspomaganie leczenia choroby wrzodowej, gdyż sok z kapusty zmniejsza produkcję soków żołądkowych.

Sok z kiszonej kapusty posiada właściwości lecznicze dzięki minerałom i witaminom zawartym w świeżej kapuście oraz odczynowi i bakteriom, które zyskuje w procesie kiszenia.

Wartości odżywcze:

Wartość odżywcza w

100g

Wartość energetyczna

64kJ / 15kcal

Tłuszcz

<0,5g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

<0,1g

Węglowodany

0,6g

w tym cukry

0,6g

Białko

1,3g

Sól

1,0g

W celu otrzymania informacji o ofercie hurtowej skontakuj się z nami!

EKO-HANDEL Mirosław Kopeć
Grodzisko 42, 38-102 Grodzisko
NIP: 819-12-29-716

Informacje

Szybki Kontakt

TEL.: +48 509 843 067
E-MAIL:  ekohandelkopec@gmail.com
Czynne:  Poniedziałek – Piątek (9:00 – 17:00)