Dostpność: ograniczona (zapytaj o dostępność)
Producent: EKO-HANDEL Mirosław Kopeć
Certyfikat: PL-EKO-01 Rolnictwo Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Opis
Seler korzeniowy jest jednym z najstarszych warzyw świata, obecnie uprawiany na całym świecie, wykorzystywany w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Seler jest spokrewnioną odmianą typowego selera liściowego. Uprawia się go ze względu na pyszny, gruboziarnisty korzeń podziemny. Jest popularnym warzywem w sezonie zimowym, używanym jako puree w potrawach, zupach i gulaszach, znany szczególnie w regionach Europy Wschodniej i Północnej. Wymaga pełnego słońca i wystarczającej wilgoci w glebie, aby rozkwitać. Rozwija się jako duża, kulista bulwa tuż pod powierzchnią ziemi o szorstkiej powierzchni zewnętrznej i białym, gładkim miąższu w środku.
Seler korzeniowy w kuchni dodawany jest głównie do zup i sałatek, ale można z niego przyrządzać również koktajle, sok albo jeść na surowo. Jako składnik włoszczyzny bardzo często ląduje w rosole i innych zupach warzywnych. Korzeń selera marynowany, który możemy dostać w każdym sklepie, jest elementem popularnych w Polsce sałatek jarzynowych. Jednak współcześnie coraz częściej eksperymentujemy z korzeniem selera, np. smażąc go w panierce jak kotlety albo w głębokim tłuszczu na frytki. Warto również podawać zupy krem z selera dzieciom, zastępując w ten sposób gotowe kremy ze sklepu.Z korzeniem selera należy jednak uważać. Warzywo może bowiem powodować alergie, należy więc skrupulatnie obserwować reakcje swojego organizmu po zjedzeniu tego warzywa.
Korzeń selera jest doskonałym źródłem niektórych niezbędnych minerałów, takich jak fosfor, żelazo, wapń i miedź. Fosfor jest niezbędny do metabolizmu komórek, wapń utrzymuje zdrowe kości i zęby, miedź pomaga przywrócić odporność, a żelazo zapobiega anemii. Ponadto jest dobrym źródłem witaminy K, która poprawia mineralizację kości i spełnia określoną rolę u pacjentów z Alzheimerem poprzez ograniczenie uszkodzeń neuronów w mózgu. Seler zawiera również witaminy z grupy B oraz umiarkowaną ilość witaminy C (8mg/100g). Podawany przez wieki jako lek na nadciśnienie, wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, pomaga zapobiec chorobom serca, obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. Dostarczając błonnik pokarmowy, seler zwiększa również trawienie, a wysoki poziom wody w selerze może zapobiec odwodnieniu. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy pomaga zapobiegać utlenianiu komórek. W badaniach wykazano, iż seler posiada właściwości przeciwnowotworowe, ze względu na związki takie jak kwas kawowy, kwas p-kumarowy, kwas ferulowy, apigenina, luteolina, garbnik, saponina i kemferol. Seler ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Poprzez włączenie selera do diety można zmniejszyć ryzyko chorób związanych z sercem, takich jak zawał serca i gromadzenie się cholesterolu w tętnicach.
Jakie minerały i witaminy znajdziemy w korzeniu selera? W 10 dekagramach bulwy selera znajduje się zaledwie 7 kalorii. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.
W celu otrzymania informacji o ofercie hurtowej skontakuj się z nami!
EKO-HANDEL Mirosław Kopeć
Grodzisko 42, 38-102 Grodzisko
NIP: 819-12-29-716
Szybki Kontakt
TEL.: +48 509 843 067
E-MAIL: ekohandelkopec@gmail.com
Czynne: Poniedziałek – Piątek (9:00 – 17:00)