fbpx

Por BIO (świeży)

Dostpność:  ograniczona  (zapytaj o dostępność)

Producent: EKO-HANDEL Mirosław Kopeć

Certyfikat: PL-EKO-01 Rolnictwo Polska

Kraj pochodzenia: Polska

Opis

Por, czyli warzywo z rodziny roślin czosnkowatych, pełne wartości odżywczych. Towarzyszy każdemu w kuchni jeśli nie codziennie, to z pewnością bardzo często. Jego specyficzny cebulowy aromat nadaje wszystkim daniom niepowtarzalne walory smakowe. Por posiada wiele właściwości leczniczych, a wśród nich na pierwszym miejscu jest skuteczna walka z bólami reumatycznymi. Składniki pora rozszerzają podskórne naczynia krwionośne, dzięki czemu tkanki są lepiej ukrwione, co łagodzi dolegliwości bólowe. Na bóle reumatyczne powinna być biała część pora, którą należy rozetrzeć, a następnie otrzymaną konsystencję przykładamy w miejscu, w którym ból jest najsilniejszy. Por znakomicie działa na układ odpornościowy. Syrop z pora bardzo dobrze pomaga w walce z kaszlem, ponieważ zwiększa wytwarzanie śluzu, który posiada silne własności wykrztuśne. Warto spożywać syrop podczas przeziębienia, gdyż wykazuje on również silne działanie przeciwbakteryjne. Por zawiera spore ilości żelaza, dlatego zalecany jest osobom chorującym na anemię.

Por bardzo szybko znalazł zastosowanie w polskiej medycynie ludowej, w której w głównej mierze wykorzystywano okłady z jego liści. Okłady z liści pora znajdują zastosowanie w leczeniu:

  • reumatyzmu – współczesna fitoterapia zaleca stosowanie miazgi z liści pora w postaci okładów na wszelkie choroby reumatyczne. Tak wykorzystywany por powoduje rozszerzenie podskórnych naczyń krwionośnych, lepsze ukrwienie tkanek podskórnych i przede wszystkim zmniejszenie lub całkowite zniesienie bólu.
  • niedokrwistości – ze względu na wysokie stężenie żelaza por zalecany jest dla tych, którzy zmagają się z anemią. Tak naprawdę por jest w stanie dostarczyć do organizmu pacjenta więcej żelaza niż burak czerwony i prawie tyle samo żelaza co botwina, a są to warzywa powszechnie uważane za największe źródło tego potrzebnego dla zdrowia pierwiastka. Co więcej wchłanianie żelaza wspomaga witamina C, której zawartość także znajdziemy w porze.
  • kaszlu – syrop lub sok z pora doskonale sprawdza się również przy leczeniu górnych dróg oddechowych, ponieważ wspomaga produkcję śluzu, przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego, a poprzez to powoduje, że działa wykrztuśnie. Ponadto zawartość siarki w składowych pora hamuje rozwój bakterii.

Por, a właściwie jego właściwości odżywcze są używane także:

  • jako probiotyk – dzięki temu, że por jest źródłem inuliny, uważany jest za jeden z najlepszych naturalnych probiotyków, który przyczynia się do wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Także to właśnie inulina obniża glukozę we krwi, obniża poziom cholesterolu, a także ułatwia przyswajanie składników mineralnych.
  • w diecie oczyszczającej i zasadowej – główną rolę odgrywają w tym przypadku właściwości oczyszczające i moczopędne pora. Sprzyja on przede wszystkim usuwaniu wody zalegającej w organizmie. Poza tym pomaga uporać się z jego zakwaszeniem, a można się o tym przekonać pijąc odwar z porów.

Por należy do produktów o bardzo małej kaloryczności. 100 gramów warzywa dostarcza zaledwie 24 kcal. Za to jest bogaty w witaminy i minerały. Por jak na tak niskokaloryczne warzywo zawiera całkiem dużo wartości odżywczych. Zawiera witaminy: C, A, E, B1, B2, PP. Ponadto zawiera około 10 proc. białka, żelazo, olejki eteryczne, kwas nikotynowy. Pory są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojego jadłospisu.

W celu otrzymania informacji o ofercie hurtowej skontakuj się z nami!

EKO-HANDEL Mirosław Kopeć
Grodzisko 42, 38-102 Grodzisko
NIP: 819-12-29-716

Informacje

Szybki Kontakt

TEL.: +48 509 843 067
E-MAIL:  ekohandelkopec@gmail.com
Czynne:  Poniedziałek – Piątek (9:00 – 17:00)