Ogórek gruntowy to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinno się doceniać zwłaszcza w upały. Ogórek składa się w prawie 98% z wody, a spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym spożywaniem płynów. Jednocześnie zawiera mało kalorii, dlatego mogą go włączyć do diety osoby odchudzające się. Ogórki nie są jednak witaminowymi rekordzistami – oczywiście zawierają takie witaminy, jak witaminy A, K i witaminy z grupy B(B1, B3 i B6), ale w niezbyt dużych ilościach. Siła ogórków gruntowych tkwi w innych składnikach – błonniku, mikro- i makroelementach, czy antynowotworowych kukurbitacynach.
Ogórki gruntowe zawierają błonnik pokarmowy. Składnik ten nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale również szybko zapewnia uczucie sytości. Ogórki działają też lekko moczopędnie, usuwają nadmiar toksyn i odkwaszają organizm. Regularne spożywanie ogórków pomaga zniwelować problemy trawienne – zgagę i zaparcia. Należy pamiętać tylko o tym, że większość cennych składników zawiera skórka ogórka, a nie miąższ. Jednak trzeba na nią uważać – dla niektórych osób może okazać się zbyt ciężkostrawna. W ogórkach zawarte są sterole roślinne, które dobrze znane są z korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, mają również wpływ na regulację ciśnienia krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny ogórki gruntowe bez ograniczeń mogą jeść diabetycy.
Ogórki gruntowe ekologiczne najlepiej rosną w klimacie umiarkowanym, w warunkach dobrego, aczkolwiek nie nadmiernego nasłonecznienia i odpowiedniej wilgotności gleby. Optymalna temperatura to 20–25°C. Najlepszym okresem hodowli ogórków gruntowych są miesiące czerwiec – sierpień. Ogórki nie są warzywami o wyrazistym smaku, ale charakteryzują się bardzo delikatnym, łagodnym i orzeźwiającym smakiem.