Marchew to dietetyczne, lekkostrawne i smaczne warzywo, które można spożywać zarówno na surowo, jak i gotowane. Ma działanie przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz trawienny. Marchewka zawdzięcza swoją barwę beta karotenowi, czyli prowitaminie A, która wyjątkowo pozytywnie wpływa na naszą skórę. Zawiera również witaminy B, C, D, E, K oraz takie minerały jak wapń, fosfor, żelazo, molibden,chrom, siarka, magnez, sód, jod, chlor, krzem i potas, któremu ludzie dbający o urodę i sylwetkę zawdzięczają jędrne ciało, piękną cerę i karnację skóry.
Właściwości upiększające to nie jedyna zaleta tego warzywa. Prowitamina A zawarta w marchwi zostaje bardzo szybko zamieniana w wątrobie na witaminę A, a ta z kolei wspaniale działa na wzrok, szczególnie na widzenie w ciemnościach oraz zalecana jest również osobom pracującym sporą część dnia przed monitorami. Marchew dzięki swoim właściwościom łagodzi stany zapalne błon śluzowych jelit i dróg oddechowych. Oczyszcza i tonizuje wątrobę. Pomaga przy leczeniu owrzodzenia i stanów zapalnych żołądka oraz jelit. Poprawia witalność i wigor. Poprawia jakość mleka z piersi i dba o zdrowie kobiet w ciąży. Jest doskonała dla dorastających dzieci.
Witamina A znajdująca się w marchwi blokuje również działalność benzyprenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego), przekształcając go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia. Dlatego palacze powinni jadać marchewkę codziennie i to z nadwyżką. Lekarze ponadto zalecają picie soku z marchewki, ponieważ „przemywa” naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę, wzmacnia paznokcie i włosy.