Marchewka należy do najpopularniejszych i najsmaczniejszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Lubiana tak przez dzieci, jak i dorosłych, niskokaloryczna, spożywana pod różnymi postaciami i zawsze prezentująca się na talerzu nadzwyczaj atrakcyjnie, posiada również wiele wartości odżywczych, które zadziwią każdego smakosza. 100 gramów marchewki dostarcza około 41 kcal i 3 gramy błonnika pokarmowego (głównie celulozy). Warzywo to ma znikomą zawartość białka oraz tłuszczów, stąd jego wartość kaloryczna wynika głównie z zawartości węglowodanów (stanowią ok. 10% marchwi).
Marchewka jest znanym i cenionym źródłem witaminy A (beta i alfa karotenu oraz innych karotenoidów), jest wręcz jej prawdziwą kopalnią. Zawartość witaminy A jest naprawdę ogromna, gdyż 100g porcja marchewki zaspokaja ponad 700% dziennego zapotrzebowania na wspomniany składnik. Nie wolno jednak zapominać, że marchewka jest również dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego, B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych: magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu.
Z bogactw znajdujących się w marchewce substancji odżywczych wynikają jej prozdrowotne właściwości. Marchewka wspiera układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, redukuje ryzyko chorób nowotworowych, wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się, wzmacnia odporność, oczyszcza, pobudza, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu, wspomaga układ krwionośny i obniża poziom złego cholesterolu we krwi, czy też redukuje ryzyko rozwoju miażdżycy.