fbpx

Kapusta kiszona z marchewką 500g BIO

Dostpność:  na magazynie

Producent: EKO-HANDEL Mirosław Kopeć

Certyfikat: PL-EKO-01 Rolnictwo Polska

Kraj pochodzenia: Polska

Kod produktu: 5907222885543

Cena:  3,50 zł (brutto)

Opis

Skład: kapusta, marchewka, sól

Kapusta kiszona otrzymywana jest w wyniku procesu fermentacji, co ma wpływ na jej właściwości i wartości odżywcze. Fermentacja odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy człowieka.

Kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Ponadto posiada pozytywne walory zdrowotne wynikające z obecności bakterii kwasu mlekowego powstających w procesie fermentacji:

  • dzięki niewielkiej ilości kalorii świetnie sprawdza się w diecie osób chcących zgubić trochę na wadze
  • poprzez zawartość błonnika pokarmowego i odpowiednich bakterii wpływa pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz dzięki obecności kwasu mlekowego sprzyja rozmnażaniu korzystnych bakterii jelitowych
  • zawarty w niej błonnik pokarmowy obniża poziom cholesterolu we krwi oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia miażdżycy i różnych chorób serca
  • wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu poziomu glukozy we krwi, co zapobiega pojawieniu się cukrzycy lub zespołu metabolicznego
  • posiada właściwości przeciwzapalne, które pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych znajdujących się w naszych organizmach
  • buduje i wzmacnia odporność organizmu
  • zawiera przeciwutleniacze, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów
  • zawarta w kapuście kiszonej witamina C wspomaga utrzymanie prawidłowej kondycji jamy ustnej i dziąseł, obniża ryzyko wystąpienia szkorbutu oraz dzięki zawartości kwasu askorbinowego bierze udział w procesie tworzenia kolagenu ujędrniającego skórę
  • poprzez zawartość żelaza przeciwdziała powstawaniu niedokrwistości

Kapusta kiszona znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można jej użyć do przygotowania surówek z dodatkiem marchewki i jabłek oraz olejów roślinnych lub jogurtu, a także dań na ciepło. Znakomicie sprawdzi się również, jako składnik bigosu, farsz do pierogów, krokietów, pasztecików. Z wykorzystaniem kapusty kiszonej można również przygotować zupę, zastosować ją jako dodatek do mięs lub zapiekanek. Warto także wiedzieć, że kapusta kiszona dodana do hot-dogów może zredukować szkodliwe działanie azotanów i azotynów zawartych w parówkach.

Wartości odżywcze:

Wartość odżywcza w

100g

Wartość energetyczna

156kJ / 37kcal

Tłuszcz

0,28g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,03g

Węglowodany

5,6g

w tym cukry

5,6g

Błonnik

2,9g

Białko

1,6g

Sól

1,4g

W celu otrzymania informacji o ofercie hurtowej skontakuj się z nami!

EKO-HANDEL Mirosław Kopeć
Grodzisko 42, 38-102 Grodzisko
NIP: 819-12-29-716

Informacje

Szybki Kontakt

TEL.: +48 509 843 067
E-MAIL:  ekohandelkopec@gmail.com
Czynne:  Poniedziałek – Piątek (9:00 – 17:00)