Opis
Skład: kapusta, sól, kminek, jałowiec
Kapusta kiszona otrzymywana jest w wyniku procesu fermentacji, co ma wpływ na jej właściwości i wartości odżywcze. Fermentacja odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy człowieka.
Kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Ponadto posiada pozytywne walory zdrowotne wynikające z obecności bakterii kwasu mlekowego powstających w procesie fermentacji:
Oprócz właściwości kapusty kiszonej należy również wspomnieć o jałowcu, który ma wiele cennych właściwości. Owoce jałowca zawierają m.in. olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, związki cukrowe (glukozy i fruktozy) oraz sole mineralne. Dzięki tym związkom jałowiec ma właściwości moczopędne i działa bakteriobójczo w drogach moczowych – wykorzystuje się go w stanach zapalnych układu moczowego, zwłaszcza w zapaleniu pęcherza moczowego. Jałowiec wspomaga również pracę wątroby i wydzielanie żółci, dzięki czemu usprawnia trawienie.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w | 100g |
Wartość energetyczna | 156kJ / 37kcal |
Tłuszcz | 0,28g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,03g |
Węglowodany | 5,6g |
w tym cukry | 5,6g |
Błonnik | 2,9g |
Białko | 1,6g |
Sól | 0,98g |
W celu otrzymania informacji o ofercie hurtowej skontakuj się z nami!
EKO-HANDEL Mirosław Kopeć
Grodzisko 42, 38-102 Grodzisko
NIP: 819-12-29-716
Szybki Kontakt
TEL.: +48 509 843 067
E-MAIL: ekohandelkopec@gmail.com
Czynne: Poniedziałek – Piątek (9:00 – 17:00)