fbpx

Kapusta kiszona z jałowcem 3kg BIO

Dostpność:  na magazynie

Producent: EKO-HANDEL Mirosław Kopeć

Certyfikat: PL-EKO-01 Rolnictwo Polska

Kraj pochodzenia: Polska

Kod produktu: 5907222885512

Cena:  19,00 zł (brutto)

Opis

Skład: kapusta, sól, kminek, jałowiec

Kapusta kiszona otrzymywana jest w wyniku procesu fermentacji, co ma wpływ na jej właściwości i wartości odżywcze. Fermentacja odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy człowieka.

Kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Ponadto posiada pozytywne walory zdrowotne wynikające z obecności bakterii kwasu mlekowego powstających w procesie fermentacji:

  • dzięki niewielkiej ilości kalorii świetnie sprawdza się w diecie osób chcących zgubić trochę na wadze
  • poprzez zawartość błonnika pokarmowego i odpowiednich bakterii wpływa pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz dzięki obecności kwasu mlekowego sprzyja rozmnażaniu korzystnych bakterii jelitowych
  • zawarty w niej błonnik pokarmowy obniża poziom cholesterolu we krwi oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia miażdżycy i różnych chorób serca
  • wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu poziomu glukozy we krwi, co zapobiega pojawieniu się cukrzycy lub zespołu metabolicznego
  • posiada właściwości przeciwzapalne, które pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych znajdujących się w naszych organizmach
  • buduje i wzmacnia odporność organizmu
  • zawiera przeciwutleniacze, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów
  • zawarta w kapuście kiszonej witamina C wspomaga utrzymanie prawidłowej kondycji jamy ustnej i dziąseł, obniża ryzyko wystąpienia szkorbutu oraz dzięki zawartości kwasu askorbinowego bierze udział w procesie tworzenia kolagenu ujędrniającego skórę
  • poprzez zawartość żelaza przeciwdziała powstawaniu niedokrwistości

Oprócz właściwości kapusty kiszonej należy również wspomnieć o jałowcu, który ma wiele cennych właściwości. Owoce jałowca zawierają m.in. olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, związki cukrowe (glukozy i fruktozy) oraz sole mineralne. Dzięki tym związkom jałowiec ma właściwości moczopędne i działa bakteriobójczo w drogach moczowych – wykorzystuje się go w stanach zapalnych układu moczowego, zwłaszcza w zapaleniu pęcherza moczowego. Jałowiec wspomaga również pracę wątroby i wydzielanie żółci, dzięki czemu usprawnia trawienie.

Wartości odżywcze:

Wartość odżywcza w

100g

Wartość energetyczna

156kJ / 37kcal

Tłuszcz

0,28g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,03g

Węglowodany

5,6g

w tym cukry

5,6g

Błonnik

2,9g

Białko

1,6g

Sól

0,98g

W celu otrzymania informacji o ofercie hurtowej skontakuj się z nami!

EKO-HANDEL Mirosław Kopeć
Grodzisko 42, 38-102 Grodzisko
NIP: 819-12-29-716

Informacje

Szybki Kontakt

TEL.: +48 509 843 067
E-MAIL:  ekohandelkopec@gmail.com
Czynne:  Poniedziałek – Piątek (9:00 – 17:00)