Kapusta biała głowiasta to warzywo z rodziny kapustowatych, do których należą również: brukselka, brokuły, jarmuż i kalarepa. Kapusta należy do bardzo mało kalorycznych warzyw, ponieważ w 100 gramach warzywa jest zaledwie 29 kcal. Pomimo tego jest bogatym źródłem cennych minerałów, takich jak: siarka, fosfor, miedź, potas, wapń, mangan oraz zawiera takie prowitaminy jak: prowitamina A, witamina E, K, PP. Jest również jednym z głównych dostawców witaminy C (porównywalnie z cytryną) oraz witamin z grupy B. W zewnętrznych liściach znajduje się także bardzo duża dawka żelaza i kwasu foliowego.
Jakie korzyści zdrowotne dla naszych organizmów wynikają z jedzenia kapusty? Przede wszystkim dzięki jedzeniu kapusty możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy. Kompleks witamin i minerałów znajdujących się w tym warzywie pozytywnie działa na naszą odporność i pozwala organizmowi bronić się przed atakami wirusów i bakterii, zwłaszcza w sezonie największej liczby zachorowań na przeziębienia i grypę. Chociaż kapusta ma opinię warzywa, które wywołuje wzdęcia i jest ciężkostrawne, tak naprawdę dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Surowe liście kapusty korzystnie działają na przewód pokarmowy i są pomocne w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Uważa się, że jedząc ją regularnie, można uniknąć zgagi i zaparć. Ma też pozytywny wpływ na wątrobę, woreczek żółciowy oraz nerki. Dania z kapustą bywają ciężkostrawne, ale to wina dodatków takich jak tłuste mięsa czy olej, a nie samego warzywa.
Kapusta biała głowiasta posiada liczne zastosowania wewnętrzne, natomiast nie można zapominać, że posiada również bardzo wiele zastosowań zewnętrznych bez względu na to czy stosowana jest jako świeża, czy gotowana. Świeże liście kapusty stosowane zewnętrznie leczą katar, zapalenie oskrzeli, egzemę, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, trądzik, opryszczki, oparzenia, odmrożenia, stłuczenia. Okład z liści kapusty posiada również doskonałe właściwości kosmetyczne, przede wszystkim dzięki dużej zawartości pierwiastka w postaci siarki, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i skóry. Półgodzinny okład na twarz regeneruje i oczyszcza skórę, poprawia krwioobieg oraz absorbuje skupiska tłuszczu z tkanki podskórnej. Okłady ze świeżych liści kapusty mają tak mocne działanie, że czasami wywołują zaostrzenie się objawów. Ta reakcja jest objawem odtruwania i regeneracji leczonych tkanek.