Czosnek jest naprawdę niezwykły, występuje bowiem w trzech różnych rolach: warzywa, przyprawy i rośliny leczniczej. Posiada całe spektrum witamin, składników mineralnych oraz właściwości zdrowotnych. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, PP, C i prowitaminę A, a także mikroelementy, m.in. flawonoidy, aminokwasy, saponiny, cukry, magnez, fosfor, żelazo, sód, potas. Miłość do czosnku nie oznacza jednak, że można go spożywać w nieograniczonych ilościach. Bynajmniej nie chodzi o przykry zapach po jego skonsumowaniu, który wydziela się wraz z potem czy z ust, lecz o nasz układ pokarmowy. Średniej wielkości ząbek czosnku waży ok. 5 gramów i daje jedynie 7 kcal energii.
Czosnek dotarł do Europy jako roślina uprawna z Azji. Choć niepozorny, to trzeba przyznać, że ma mnóstwo korzystnych właściwości zdrowotnych. Uchodzi za naturalny antybiotyk, a efektywnością często porównywany jest do leków dostępnych na receptę. Ma również działanie przeciwnowotworowe. Wspomaga także sportowców, zwiększając poziom testosteronu, a zmniejszając zawartość tkanki tłuszczowej. Pozwala w szybki i niezwykle prosty sposób odkazić rany.
Czosnek jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom wirusowym, bakteryjnym oraz pasożytniczym. Zmiażdżony i świeży wydziela alicin – substancję, która jak stwierdzono poprzez szereg doświadczeń laboratoryjnych, posiada silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina. Roślina ta działa również podobnie jak aspiryna – posiada właściwości przeciwzakrzepowe oraz zmniejsza gęstość krwi. Rozkurcza naczynia krwionośne i uelastycznia ściany naczyń, co pozwala zapobiec zatorom, zawałom i udarom. Czosnek z powodzeniem jest także używany w leczeniu bólu gardła, grypy, przeziębień, infekcji płuc i oskrzeli, infekcji przewodu pokarmowego. Czosnek poprawia trawienie pokarmowe, pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów. Czosnek wzmaga także produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. Czosnek jest uważany za cudowny środek w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę.