Burak czerwony ćwikłowy oprócz witaminy B1, która wzmacnia koncentrację, czujność, refleks, pamięć. oraz witaminy C wspomagającej system odpornościowy zawiera również mnóstwo mikro i makroelementów. W jego składzie występuje duża zawartość wapnia, magnezu , potasu, sodu oraz rzadkie metale (cez i rubid). Taki skład chemiczny buraka ma ogromne znaczenie podczas zwalczania nowotworów, a jego czerwony kolor pochodzi od antocyjanów, związków zwalczających tzw. wolne rodniki, które charakteryzują się wysokimi właściwościami antynowotworowymi.
Picie surowego soku z buraków jest zalecane dla wszystkich, gdyż posiada on właściwości oczyszczające krew oraz pobudzające jej krążenie w organizmie, co zapobiega powstawaniu zakrzepów. Zwiększa ilość krwinek czerwonych zawierających hemoglobinę, poprawia morfologię – ogólny stan krwi. Sok z buraka czerwonego wspomaga również przemianę materii i wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Spożywanie czerwonych buraków wspomaga leczenie otyłości, zaparć, chorób wątroby, nerek i woreczka żółciowego. Buraki pomocne są także w leczeniu grypy, anginy i wszelkich przeziębień.
Osoby spożywające duże ilości mięsa, ciasta i pieczywa o charakterze kwasotwórczym powinny koniecznie spożywać buraki pod różną postacią, ponieważ burak czerwony z uwagi na swój skład chemiczny jest bardzo silny zasadotwórczo. Buraki pomagają doprowadzić organizm do równowagi kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia (długotrwałe zakwaszenie organizmu sprzyja rozwojowi chorób jak nadciśnienie, miażdżyca czy nadwaga).