Buraki czerwony, choć niedoceniany, kryje w sobie mnóstwo niesamowitych niespodzianek odżywczych i zdrowotnych. W surowej postaci mają niski indeks glikemiczny, wspomagają m.in. przemianę materii i usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu, a z kolei picie soku z buraków może poprawić jego wydolność nawet o kilkanaście procent. Zawarta w burakach witamina C zapobiega infekcjom, nowotworom i alergiom. Witamina B₁ z kolei wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, mięśniowego, a także pamięci. Niestety nie uświadczymy w burakach zbyt wiele żelaza, co nie przeszkadza im wykazywać właściwości krwiotwórczych, m.in. ze względu na obecność kobaltu. Wapń zawarty w warzywie wydatnie wspiera kości i zęby, a magnez zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Ponadto sód i potas odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu, mangan zaś wchodzi w skład m.in. enzymów. Buraki posiadają również w swoim składzie miedź, która odpowiada za gospodarkę żelaza, kości oraz kolagen.
Buraki wspomagają ogólną odporność i zmniejszają katar. Spowalniają procesy starzenia się, obniżają ciśnienie, poziom cholesterolu i przeciwdziałają zgadze. Betainy zawarte w warzywie są silnymi barwnikami przeciwutleniającymi o korzystnym wpływie na organizm. Buraki działają także zasadotwórczo, czyli zapobiegają zaburzeniom równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, która może być spowodowana zbyt wysokim spożyciem mięsa.