Kilka najważniejszych właściwości zdrowotnych soku z kapusty kiszonej
Wielu z nas zna właściwości zdrowotne kapusty, natomiast kto zastanawiał się nad sokiem, który z niej powstaje? Najprawdopodobniej osoby, które interesują się medycyną naturalną wiedzą już o jego wielu zdrowych aspektach. Sok z kapusty kiszonej jest bardzo chętnie wykorzystywany przez osoby dbające o piękną i promienistą cerę oraz silny układ odpornościowy.
Kilka wieków temu ładunki kapusty kiszonej chroniły załogi statków przed licznymi chorobami, które mogły ich dopaść podczas długich rejsów. Ówcześni ludzie nie wiedzieli jeszcze co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki. Kapusta kiszona zapobiegała szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacniała system odpornościowy, a okłady z jej soku pomagały w leczeniu bólów reuamtycznych i owrzodzeń. Kapusta kiszona oraz sok, który jest z niej uzyskiwany to wspaniałe źródło potasu i wapnia oraz naturalnego antybiotyku regulującego pracę układu trawiennego. Podczas procesu fermentacji oraz bakteriom, które biorą w nim udział wytwarza się dodatkowy kwas askorbinowy, który ma więcej witaminy C niż sama surowa kapusta. Innym produktem, które zostaje wytworzony w tym procesie jest kwas mlekowy, który wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych oraz tworzy idealne warunki do rozmnażania się dobroczynnych bakterii jelitowych.
Pierwsza 5 najistotniejszych właściwości zdrowotnych soku z kiszonej kapusty
- znakomite oczyszczanie organizmu – dwoma najlepszymi składnikami, które odpowiadają za usuwanie toksyn z organizmu są siarka i witamina C. Właśnie dzięki ich dużej zawartości sok ten znakomicie pozbywa się toksyn, takich jak wolne rodniki czy kwas moczowy. Liczne badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie soku znakomicie zabezpiecza organizm przed niektórymi chorobami, jak np. artretyzm czy reumatyzm. Ponadto duża zawartość witaminy C pozwala wspomóc prawidłowe dbanie o skórę.
- łagodzenie bólu głowy – patrząc wiele lat wstecz nie istniało jeszcze nic takiego jak tabletki przeciwbólowe, a używano soku z kapusty kiszonej. Sok znakomicie radził sobie z nieprzyjemnym bólem głowy, ale oprócz soku stosowano również gorące kompresy przygotowane z liści kapusty, które również świetnie spełniały swoją rolę działaniem z zewnątrz.
- kontrolowanie ciśnienia krwi – poprzez wysoką zawartość potasu sok z kapusty wspomaga rozszerzalność naczyń krwionośnych, dlatego ważnym jest, aby w codziennej diecie spożywać go w miarę regularnie i w odpowiednich ilościach. Dzięki takim praktykom nasze naczynia będą szersze, co pozwoli na swobodny przepływ krwi, a tym samym prawidłowe uregulowanie ciśnienia.
- karmienie mózgu – kapusta świeża jak i kiszona jest bogata w witaminę K oraz antocyjany, które stanowią dosyć ważny element pokarmowy dla mózgu. Dzięki tym składnikom polepszamy swoją koncentrację oraz funkcje psychiczne. Co więcej regularne spożywanie soku z kapusty zmniejsza ilość uszkodzonych nerwów w mózgu oraz najnowsze badania wykazują, że przyczynia się on również do obrony przed takimi chorobami jak demencja czy Alzheimer.
- wspomaganie diety antynowotworowej – przeprowadzane badania naukowe wykazują, że kapusta poza antocyjanami może zawierać również izocyjaniany, który odpowiada za aktywację estrogenów odpowiadających za poprawny metabolizm. Dzięki izocyjanom proces metabolizmu estrogenów zostaje przyspieszony, co skutkuje efektywniejszym radzeniem sobie naszego organizmu ze zwalczaniem komórek rakotwórczych jelita grubego, żołądka, prostaty oraz płuc.
Ofertę naszych soków znajdziesz tutaj: Sok z kapusty kiszonej BIO